Verkennerskamp 2018
de Biesbosch

Zondag 19 juli

Sorry een beetje later dan verwacht. Ik moest eerst naar mijn huisarts in verband met mijn been. Dat liep wat anders dan ik gedacht had en koste me veel meer tijd dan gedacht, maar eerst die zwelling en onsteking weg zien te werken.

Zondag morgen was er eerst  een stevig ontbijt, daarna begon het laden. Eerst werd de luikenkap geopend en werd het ruim leeggemaakt zodat de vletten er in konden worden gezet.

Eerst werden er twee vletten op de bodem gezet. Die werden geladen met de kooien en matrassen. Daarna werd de derde vlet op de eerste gezet , waarna de buitenboordmotoren aan het voordek werden vastgemaakt en tenslotte werden de beide rubberboten in de ruimte boven vlet twee gelegd. Nu ging de luikenkap weer dicht en werden de jol en de laatste vlet op het dek neergelegt.

Terwijl Stors Stuw naar de jachthaven bracht waar hij de auto van Skip terug naar Rotterdam zou brengen, vertrok de Ody -rustig varend - naar de Biesbosch sluis.

Helaas, toen sloeg het noodlot toe. Een schelle zoemer ging plotseling af en bleef loeien. Het motoralarm (of oliedruk of  koeling)

Stors werd via de porto gewaarschuwd en bracht de Buts langszij en dook de machine kamer in. De Buts zorgde nu voor de voorstuwing van de Ody. Helaas vonden we toen zo'n 20 meter  uit de kant een zandbank en lagen muurvast. De Buts werd nu een sleepboot en wist ons -met moeite- los te krijgen.

De rotor van de Jabsco pomp was -uiteraard- kapot omdat hij droog had gedraaid. De nieuwe werd gepakt en geplaatst. het resultaat "nihil" Met de brandpomp werd het hele koelsysteem doorgespoten. Ook nu zonder het gewenst resultaat. Stors nam de beslissing om de brandpomp (die we in de machinekamer hebben hangen) te gebruiken als nood koel systeem.

Aldus gedaan en op die manier hebben we de hele reis naar Rotterdam afgelegd. Een tweetal verkenners heeft van bovenaf de (met duck tape gemaakte) noodkoppeling in de gaten gehouden, maar ze hoefden niet in actie te komen.

Ondanks alles waren we toch heel mooi op tijd in de Parkhaven. Om 16.05 lagen we vast aan de ponton en konden we de verkenners overdragen aan hun ouders.

Een "plechtig" ogenblik was -bij het sluiten-   dat Stig  naar voren werd geroepen om dat hij de avond er voor -op weg naar zijn kooi- uitgleed en languit in het water belande, iets wat hem de "Kampeikel" opleverde.

Terwijl de verkenners -vol verhalen- naar huis gingen voer de leiding het schip naar het groepshuis en werd alle foerage van boord gehaald (om in het welpenkamp gebruikt te worden)

Om een uur of zes nam ook  de leiding afscheid van elkaar en mocht (eindelijk) ook zelf naar huis.

Ik denk dat de troep een heel fijn en heel gezellig kamp heeft gehad, dat zou niet mogelijk zijn geweest door de leiding

Steg van het vertrek tot en met woensdag
Stas van dinsdag tot donderdag

Baloe die zowel op de heenreis alswel op de terugreis een onmisbare factor was voor het varen van de Odysseus

en Sturk, die Steg kwam vervangen en binnen 5 minuten handelde als of hij nooit was weggeweest (bedankt)

En dan de "vaste krachten" Stuw en Stig, die samen met de onmisbare Stors het hele kamp meemaakten.

Bedankt allemaal, jullie hebben een enorm fijn kamp neergezet en daar mag je trots op zijn. Ik denk dat alle verkenners het -dankzij jullie- enorm naar hun zin hebben gehad


ontbijt
klaarladdeen
1omhoog
De tafels zijn uitgezet voor het laatste ontbijt in de Biesbosch
De luikenkap is geopend en het ruim is leeggemaakt om de vletten te ontvangen
De eerste vlet wordt aan boord getakeld
vlet1
vlet2
matressen
En in het ruim -precies-  op de juiste plaats gelegd
Dan volgde vlet 2
Zodra die lag sprong -het merendeel van- de troep in actie de kooien en matrassen werd hier in geladen
30pk
poseidonpaddel
poseidon
De zware buitenboord motoren werden mmet de kraan op het voordek van een vlet gezet
De Poseidon werd naar de Ody gepaddeld
En aan boord gehesen
speedy
laatstevlet
laaatstevletopdek
Hij werd gevolgd door Speedy, die precies paste
Nu werd de luikenkap gesloten en de jol en daarna de vierde vlet op dek gezet
Zodra hij stond werden de spanbanden aangebracht en stond hij muurvast
butsvootstuwing
noodkoeing

We waren net weg toen we een motor alarm kregen. De Buts kwam langszij en hield ons varend
Toen niet meer hielp, verzorgde Stors een noodkoeling die ons veilig thuis bracht


Terug naar het verkennerskamp menu

Terug naar de Homepage