NaWaKa 2014
Roermond

Het laden (12 juli)

Het was gelukkig goed weer, niet al te warm en droog. Al vroeg in de morgen werd nog even de laatste hand gelegd aan de Odysseus. Met hoge druk werd aan de stuurboordszijde een laag aangroeiing verwijderd en een laag anti-foulding aangebracht. Inmiddels waren de verkenners aangekomen en werd de middag geopend met de installatie van Roos, die daarmee nog net op het NaWaKa kan gaan als geinstalleerde zeeverkenner.
Daarna vertrok de troep, met de Buts van Stors, naar de Bergse Plas. daar werden de vletten klaargemaakt voor de tocht naar het groepshuis. Wrikkend vertrokken de vier vletten en de jol naar de sluis. De Buts pikte hen buiten de sluis op (en nam gelijk nog drie vletten van een andere groep mee, die ook op weg waren naar hun schip in de Coolhaven en die ook naar het NaWaKa gaan .)

Aangekomen bij het groepshuis (waar de andere groep losgooide en doorvoer naar hun wachtschip) werd de luikenkap geopend en werden de vletten een voor een geladen. De vierde vlet (de 309) werd op de wal gereden terwijl de 231 311 en de 1565 aan boord werden getakeld. De laatste vlet werd volgeladen met de tassen waar "Speedy" in zat, de tassen en lichtmastjes voor de andere rubberboten en diverse andere kleinere spullen. Daarna werd de nieuwe 30 pk Eveinrude aan boord gehesen en (heel naukeurig) aan de voorkant van die laatste vlet gehangen, daarna volgde nog de 9,9 pk en de 4 pk voor  "Speedy" en "Jokertje"

Inmiddels werden de foeragekratten en de dieseljerrycans aan boord gebracht terwijl onze materiaalneester (Stugt) druk in de weer was met lijsten om er voor te zorgen dat alles wat we nodig denken te hebben ook echt aan boord kwam. Stast coordineerde het werk op de wal zodat ook daar ordelijk en efficient gewerkt werd.

Uiteindelijk ging de luikenkap weer dicht en werd de jol (met daarin het 120 kg zware achteranker en de loopplankconstructie om vanaf het voordek de wal op te kunnen) op dek gezet. Ook de "Joker " werd even op dek gezet om te weten hoe we dat zaterdag 19 juli moeten doen als we voor de Parksluis liggen.

Om iets voor half zes sloot Stoov de troep en gingen de verkenners (moe) naar huis. Komende zaterdag (19-7) verwachten we ze zo vroeg mogelijk na 08.15 weer met hun bagage en in een onberispelijk uniform bij het groephuis, dan gaat het grote NaWaKa avontuur beginnen.

Iedereen heeft afgelopen zaterdag heel hard gewerkt, dat belooft heel wat voor het komende kamp

matraszuigbuts
Een week van te voren was een ploeg ouders heel druk met de schoonmaak van de OdysseusAlles werd grondig schoongemaakt en ook onder de kooien werd gezogenNa de installatie van Roos, scheepte men zich in aan boord van de Buts voor de reis naar de Bergse Plas
wriksluissleep
De masten neer, alle riemen en rondhout aan boord en dan wrikkend naar de sluisMet drie vletten was die sluis vol, een tweede lichting bracht de vierde vlet en de jol naar buitenDe Buts lag al te wachten en sleepte de vletten naar het groepshuis
vlet2dieselvlet3
Een voor een werden de vletten geladen en stabiel en netjes op hun plaats gezetOndertussen moesten er 25 jerrycans met dieselolie aan boord van de Ody en de Buts worden gebracht. Ze bleken voor een enkeling erg zwaar te zijn (terwijl er een wagentje klaar stond)Alle drie de vletten zijn geladen. De laatste vlet wordt nog gevuld met  losse spullen, voordat de beide rubberboten er op worden gezet
joker
Tenslotte werd ook Joker even op dek gezet om te passen. Deze kan bij het vertrek pas bij de Parksluizen op dek worden gezet, hij past anders niet onder de bruggen door

Terug naar het NaWaKa-menu

Terug naar de Homepage