Insigne "Bespieder"

Zaterdag na troep vertrekken de 19 deelnemende verkenners naar 't Schijf voor hun praktijk-examen voor het insigne bespieder.
Gelukkig kwamen een paar ouders ons te hulp om het vervoer rond te krijgen, bedankt voor de hulp en het aanbod tot hulp van een stel andere ouders

Zodra we bij het huisje aankomen gaan ze gelijk het bos in voor het eerste examen deel. Omdat dit in het donker wordt uitevoerd en een flitslicht de opdracht zou bederven , zullen wij u geen foto-verslag kunnen doen.
Morgen (zondag) is het overdag en kunnen we dus wel onze foto's maken, die gaat u dan ook zien tezamen met een kort verslag


Zaterdag om iets voor 17.30 vertrok het vonvooi naar 't Schijf, waar we om18.15 aankwamen. Eerst werd er gegeten, daarna snel de afwas en opruimen en daarna gelijk het bos in voor het eerste examen. Op de paden langs een bosgebied zaten (aan weerzijden) een ploegje leiding. De verkenners moesten -omgezien en ongehoord- van de ene kant naar de andere zien te sluipen. Dat bleek moeilijker dan je zo zou zeggen. Maar na een uurtje proberen was het uiteindelijk iedereen gelukt.
Even terug naar het huisje om op te warmen en een beker lekker warme groentesoep.
Daarna opnieuw het bos in voor een nieuwe opgave. Er werden 6 ploegjes gevormd die allemaal een kaartje hadden waarop de route stond die deze ploeg moest afleggen.
Probleem was alleen dat de leiding -in dat zelfde gebied- rondliep en als ze jouw ploegje ontdekten en beschenen  was je een punt kwijt. Stil en voorzichtig verplaatsen was dus de boodschap,
Om een uur of kwart over tien was iedereen weer terug bij het huisje, Een beker limonade en een koek, voordat men zich ging wassen (met de rijkeliijk aangebrachte camouflage verf zal dat niet mee vallen) en dan vlug naar bed. Ik schat in dat de slaap niet lang op zch laat wachten. Morgen ochtend is het weer vroeg dag voor de volgende examen opgaven. Natuurlijk is dat spannend maar iedereen heeft het tot nu toe erg naar de zin

zateten1
zateten2
ex2
Na aankomst werd er eerst gegeten
De meegebrachte lunch pakketten werden snel "soldaat" gemaakt
Langs deze route moesten de ploegen de leiding zien te ontwijken


Na een nacht met drie graden vorst ( en een aantal verkenners die het koud hadden gehad, ondanks het feit dat ze met 15 man in het huisje sliepen) werd het kacheltje gestart en was het binnen 5 minuten lekkker warm.
Er werd ontbeten, corvee gedaan en op het terrein werden diverse gips sporen aangelegd. Na dat ieder ploegje een gips spoor had gemaakt gingen we snel het bos in. Gezamenlijk gingen we naar een stukje bos en hei, waar Steg zich had gecamoufleerd. Iedereen moest proberen om hem te vinden en aan Stast door te geven waar hij was. Bijna iedereen vertelde dat zij hen zagen onder de fel gele oliejas, die achterin het terrein zichtbaar was. Alleen Wessel vond dat die plaats veel te duideliijk was en dat hij ergens anders moets liggen, waar wist hij niet. Hij had gelijk toen Steg te voorschijn kwam , min of meer voor hun voeten.
Nu gingen de verkenners zich camoufleren en ging de leiding hen zoeken.
Bij teugkomst in het huisje werd de lunch (met soep) gebruikt en ging iedereen zich wassen en het uniform aantrekken. Het huisje en het kotje werden schoon gemaakt , de waterleiding werd afgeslopen en afgetapt, de toiletpotten werden van een scheut zout voorzien en de elektricteit werd uitgedraaid.
Inmiddels waren de heer Los en schipper Suringh gearriveerd en restte ons alleen de uitslag van het examen en de uitreiking van de insigne nog.
Een voor een kwamen de verkenners naar voren  en vertelde Skip hen hoe ze het hadden gedaan, Aan Stig was de eer om hen daarna het insigne te overhandigen.
Uiteindelijk bleek dat iedereen voldoende tot ruim voldoende gepresteerd had en dat iedereen het insigne -echt- verdiend had

Gefeliciteerd mensen, goed gedaan

afwas spoormaken bokej
Na het ontbijt was het tijd voor het corvee
Op het terrein werden gipssoren gemaakt
Sommigen namen het boekje erbij om zeker te weten dat ze het goed deden
gips
gips2
gipsafdruk
In een leeg conserven blik werd het gips aangemaakt
Dat gips werd dan in het spoor gegoten
Het hele spoor werd dan met gipsverband afgedekt als "bewapening"
thee
inbos jas
Nog even een mok thee voordat we het bos ingingen
Met elkaar het bos in naar de volgende opdracht
Zoek Steg die in dit stuk bos gecamoufleeerd is. Bijna iedereen wees deze plek aan
zoekherman zoelk
verstopt
Iedereen deed zijn of haar best om hem te ontdekken
Er werd hevig gespeurd maar uiteindelijk zei bijna iedereen dat hij een geel oliepak droeg
Hij lag echter hier, bijna voor hun voeten
hermandekking uitle axel
Grote verbazing toen hij te voorschijn kwam
Nog even een laatste instructie en dan zelf het bos in en camoufleren
Axel  begon moe te  worden
collin
dean
anouk
Collin bleef vrolijk (en bleef praten)
Ook Dean begon aardig moe te worden
Anouk was best wel blij om terug bij het huisje te zijn
lunch
prijswachten
prijstom
In de lekker warme kamer werd gelunched, er was -voor de liefhebbers- soep
En dan wachten op de uitslag
Een voor een werden ze naar voren geroepen en kregen ze te horen hoe ze het gedaan hadden
prijsmaarten
prijsdeasn
prijschristine
Ook Maarten kreeg te horen dat hij geslaagd was
Dean kreeg van Stig zijn insigne
Michelle was blij met het resultaat
prijschris
prijsanouk
aanhanger
Ook Christoph kreeg zijn wel verdiende insigne van Stig
En ook Anouk was duidelijk trots op het behaalde insigne. Uiteindelijk bleek iedereen geslaagd
De aanhanger werd geladen en met hulp van de heer Los en schipper Suringh (bedankt) vetrokken we naar Rotterdam, naar de douche en het bed

Terug naar de Homepage